• Ziua Unirii Principatelor Române

  Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Ceremonia militară s-a desfășurat în această dimineață, începând cu ora 10.00, la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (str. I.C. Brătianu, municipiul Pitești).

 • FLACĂRA CENTENARULUI UNIRII

  Marți, 23 ianuarie 2018, la Muzeul Golești , președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a aprins Flacăra Centenarului Marii Uniri. Astfel, sub egida “România de la Argeș ” în județul nostru au debutat manifestările dedicate aniversării a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.

 • Ceremonia Depunerii Jurământului Militar cu soldații profesioniști, seria noiembrie 2017.

  JURĂMÂNTUL MILITAR - LEGĂMÂNTUL SACRU FAŢĂ DE ŢARĂ
  “Eu.... jur credinţă patriei mele, România.
  Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
  Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
  Aşa să-mi ajute Dumnezeu.”
  Depunerea Jurământului Militar este un moment unic, emoţionant pentru fiecare dintre noi, militarii. Sentimentele de mândrie, dar şi de asumare a unei mari responsabilităţi trăite în acele momente ne călăuzesc paşii în carieră şi ne revin în memorie atunci când ne este mai greu.

Insemnul heraldic

Însemnul heraldic al Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazul” este parte componentă din însemnul heraldic militar al Armatei României.

       Figura centrală este Acvila cu aripile deschise şi capul spre dreapta, ţinând în cioc o cruce ortodoxă, iar în gheare „fulgerele lui Zeus”, care simbolizează puterea statală, siguranţa socială generată de putere şi curaj.

           Scutul, de formă triunghiulară, corespunzător eşalonului brigadă, este compus şi are câmpul împărţit în două partiţiuni.

          În cartierul din dreapta, de smalţ albastru, sunt reprezentate următoarele figuri heraldice: o carte deschisă, semnificând menirea instituţiei, de instruire şi educare a militarilor , înconjurată de patru stele de culoare albă, ce semnifică, pe de o parte, centrele de pregătire din subordinea şcolii, iar pe de altă parte, principalele etape de transformare pe care această instituţie de tradiţie a învăţământului militar românesc le-a parcurs în cei peste 50 ani de existenţă.

        În cartierul din stânga, de smalţ roşu, sunt reprezentate figuri heraldice din heraldică militară: un tun, simbolizând puterea de foc de care beneficiază unităţile pentru luptă, şi o sabie semnificând curajul, onoarea şi virtutea militară. În partea din faţă este reprezentat un scut, semnificând protecţia prin blindaj, în centrul căruia este reprezentată o cruce ce simbolizează, conform tradiţiei, sentimentele creştine, tradiţie şi continuitate, fiind elementul de legătură între trecut, prezent şi viitor.

         Cele două culori de pe fundalul scutului , albastru şi roşu, semnifică încredere şi loialitate, pe de  o parte, şi puterea militară, pe de altă parte, fiind culorile purtate de trupele de cavalerie, din rândul cărora au fost selecţionaţi militarii ce aveau să încadreze primele unităţi blindate.

 

În partea de jos este reprezentată o eşarfă, în interiorul căreia este inscripţionată denumirea unităţii: „ŞCOALA DE APLICAŢIE PENTRU UNITĂŢI DE LUPTĂ „MIHAI VITEAZUL”.