• ROMÂNIA, DE ZIUA TA, ARMATA ÎȚI PREZINTĂ ONORUL!

  În urmă cu 99 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naționale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul național unitar român.
  1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuința românilor de a trăi liberi, uniți, demni și în bună înțelegere cu vecinii lor, este simbolul peren al unității naționale, al reconcilierii și slăvirii eroilor care au luptat pentru reîntregire.

 • Ziua Națională a României - 2016

  LA MULȚI ANI! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, ROMÂNI!

 • JURĂMÂNT DE CREDINŢĂ LA ŞCOALA DE APLICAŢIE

  „Jur credinţă patriei mele, România!
  Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii,
  Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare!
  Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
  Acesta a fost legământul rostit într-un glas, în această dimineață de 4 noiembrie 2016, pe platoul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă “Mihai Viteazul” din Piteşti, de către cei 91 soldaţi profesionişti.
  La activitate au fost prezenţi părinţii şi rudele militarilor, precum şi numeroşi invitaţi, oficialităţi locale, cadre militare în rezervă, veterani de râzboi.

 • ZIUA TANCHISTILOR- 01 AUGUST 2016

  La mulţi ani, dragi tanchişti români!
  Ziua de 01 august 1919 are semnificaţii deosebite pentru tanchiştii români, fiind data la care se constituia primul batalion de care de luptă, moment ce marchează începuturile istoriei acestei arme în Armata Română.
  Cu acest prilej, luni 01 August, cu începere de la ora 08.30, la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti au avut loc manifestări prilejuite de împlinirea a 97 de ani de la înfiinţarea armei tancuri.

 • Armata Română - tradiție și modernitate

  La Muzeul Județean Argeș, vineri, 22 aprilie, între orele 9.00-16.00. a avut loc o manifestare cu tema "Armata română - tradiție și modernitate", organizată cu sprijinul uniților din Garnizoana Pitești, unde au fost expuse echipamente și tehnică militară, armament nou si vechi, echipamente de transmisiuni și de protecție chimică.

Sala de tradiţii militare

         Instituţie de învăţământ militar apreciată şi recunoscută în mediile naţionale şi internaţionale, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" îşi aduce propriul aport la îmbogăţirea, perpetuarea şi dezvoltarea tradiţiilor militare ce au caracterizat Armata Română de-a lungul timpului, dându-i identitate, forţa şi legitimitate în faţa istoriei. O istorie în care reperele trecutului dau forţa necesară faptelor prezentului.
            Pentru păstrarea, conservarea, îmbogăţirea, şi punerea în circuitul public a elementelor din patrimoniul istoric şi militar, în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" funcţionează, din anul 1984, muzeul unităţii.
        Constituit dintr-o necesitate firească de a perpetua, spre ştiinţa generaţiilor actuale şi viitoare, trecutul de luptă al tanchiştilor şi automobiliştilor militari, precum şi etapele de modernizare ale acestei instituţii, muzeul reprezintă acea "punte de legătură" cu cei de dinaintea noastră, cărora istoria le-a consacrat renumele de "artizani ai oţelului".
            Patrimoniul sălii de tradiţii militare cuprinde bunuri cu valoare istorică şi documentară care reprezintă mărturii originale privind istoria unităţii.
       Documentele, fotografiile, armamentul şi machetele, uniformele, decoraţiile şi obiectele personale expuse conferă autenticitate şi personalitate acestei săli.
          Unele dintre cele mai reprezentative exponate sunt steagul original conferit Şcolii de Ofiţeri Mecanici în anul 1938, de însuşi regele Carol al II-lea şi steagul oferit Şcolii Militare de Ofiţeri de Tancuri de la Sibiu de către preşedintele Marii Adunări Naţionale, în anul 1948.
            Sunt expuse aici o serie de documente care atestă începuturile armelor tancuri şi auto în Armata României, precum şi în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ.
          În imagini sunt înfăţişate aspecte din cadrul pregătirii primelor promoţii de ofiţeri şi subofiţeri tanchişti şi automobilişti, iar în vitrine sunt expuse o parte din obiectele de echipament aflate în dotarea personalului şcolii din perioada anilor 1920-1938, manuale, instrucţiuni, lucrări şi regulamente de pregătire a personalului din perioada anilor 1936-1945.
        Mărturie a virtuţilor ostăşeşti deosebite, a eroismului şi spiritului de sacrificiu cu care au luptat tanchiştii şi automobiliştii români în timpul celor două războaie mondiale sunt decoraţiile militare de război, ordinele şi medaliile jubiliare expuse.
         Cadrul expoziţional este completat de colecţia de arme aflate în dotarea armatei române moderne la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, precum şi de o serie de uniforme militare româneşti din perioada 1916-2006.
         Putem să afirmăm ca la Piteşti, una dintre garnizoanele de referinţă încă de la făurirea armatei române moderne, tradiţiile militare sunt valorificate pe deplin,
       Zona Argeşului şi Muscelului sunt locurile de unde în 1877 plecau în avanposturile redutelor otomane Regimentul 4 Dorobanţi Argeş, Regimentul 2 Călăraşi, Batalionul 4 Vânători.
          Între militarii români căzuţi la datorie în primul război mondial la Rucăr, Dragoslavele, Câmpulung, Lereşti şi Mateiaş, sau la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz regăsim soldaţii şi ofiţerii Regimentelor 4, 28 si 68 Infanterie, Regimentului 6 Artilerie si Escadronului 3 Călăraşi din Piteşti, precum şi ostaşii Regimentului 1 Obuziere Curtea de Argeş sau Regimentului 30 Muscel.
         În al doilea război mondial, una din unităţile de elită ale Armatei Române, a fost Divizia 3 Infanterie din Piteşti, ce avea în compunere Regimentul 1 Vânători, Regimentul 4 Argeş, 6 Artilerie, 30 Muscel şi Regimentul 15 Obuziere Curtea de Argeş.
         În Cartea Eroilor Argeşeni, expusă în cadrul muzeului, sunt păstrate numele a peste 20.000 eroi argeşeni, din peste 100 localităţi de pe valea Argeşului, Târgului, Doamnei, Vâlsanului şi Topologului, căzuţi la datorie în războiul de independenţă, în campania din 1913 şi în cele două războaie mondiale.
        Generaţia actuală de militari, prin profesionalism, responsabilitate şi ataşament faţă de valorile noastre naţionale, duce mai departe aceste frumoase tradiţii militare, acest lucru fiind, de altfel, confirmat de către delegaţii militare străine, ale căror aprecieri sunt consemnate în Cartea de Onoare a unităţii.