• Ziua Unirii Principatelor Române

  Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Ceremonia militară s-a desfășurat în această dimineață, începând cu ora 10.00, la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (str. I.C. Brătianu, municipiul Pitești).

 • FLACĂRA CENTENARULUI UNIRII

  Marți, 23 ianuarie 2018, la Muzeul Golești , președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a aprins Flacăra Centenarului Marii Uniri. Astfel, sub egida “România de la Argeș ” în județul nostru au debutat manifestările dedicate aniversării a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.

 • Ceremonia Depunerii Jurământului Militar cu soldații profesioniști, seria noiembrie 2017.

  JURĂMÂNTUL MILITAR - LEGĂMÂNTUL SACRU FAŢĂ DE ŢARĂ
  “Eu.... jur credinţă patriei mele, România.
  Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
  Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
  Aşa să-mi ajute Dumnezeu.”
  Depunerea Jurământului Militar este un moment unic, emoţionant pentru fiecare dintre noi, militarii. Sentimentele de mândrie, dar şi de asumare a unei mari responsabilităţi trăite în acele momente ne călăuzesc paşii în carieră şi ne revin în memorie atunci când ne este mai greu.

Sala de tradiţii militare

         Instituţie de învăţământ militar apreciată şi recunoscută în mediile naţionale şi internaţionale, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" îşi aduce propriul aport la îmbogăţirea, perpetuarea şi dezvoltarea tradiţiilor militare ce au caracterizat Armata Română de-a lungul timpului, dându-i identitate, forţa şi legitimitate în faţa istoriei. O istorie în care reperele trecutului dau forţa necesară faptelor prezentului.
            Pentru păstrarea, conservarea, îmbogăţirea, şi punerea în circuitul public a elementelor din patrimoniul istoric şi militar, în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" funcţionează, din anul 1984, muzeul unităţii.
        Constituit dintr-o necesitate firească de a perpetua, spre ştiinţa generaţiilor actuale şi viitoare, trecutul de luptă al tanchiştilor şi automobiliştilor militari, precum şi etapele de modernizare ale acestei instituţii, muzeul reprezintă acea "punte de legătură" cu cei de dinaintea noastră, cărora istoria le-a consacrat renumele de "artizani ai oţelului".
            Patrimoniul sălii de tradiţii militare cuprinde bunuri cu valoare istorică şi documentară care reprezintă mărturii originale privind istoria unităţii.
       Documentele, fotografiile, armamentul şi machetele, uniformele, decoraţiile şi obiectele personale expuse conferă autenticitate şi personalitate acestei săli.
          Unele dintre cele mai reprezentative exponate sunt steagul original conferit Şcolii de Ofiţeri Mecanici în anul 1938, de însuşi regele Carol al II-lea şi steagul oferit Şcolii Militare de Ofiţeri de Tancuri de la Sibiu de către preşedintele Marii Adunări Naţionale, în anul 1948.
            Sunt expuse aici o serie de documente care atestă începuturile armelor tancuri şi auto în Armata României, precum şi în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ.
          În imagini sunt înfăţişate aspecte din cadrul pregătirii primelor promoţii de ofiţeri şi subofiţeri tanchişti şi automobilişti, iar în vitrine sunt expuse o parte din obiectele de echipament aflate în dotarea personalului şcolii din perioada anilor 1920-1938, manuale, instrucţiuni, lucrări şi regulamente de pregătire a personalului din perioada anilor 1936-1945.
        Mărturie a virtuţilor ostăşeşti deosebite, a eroismului şi spiritului de sacrificiu cu care au luptat tanchiştii şi automobiliştii români în timpul celor două războaie mondiale sunt decoraţiile militare de război, ordinele şi medaliile jubiliare expuse.
         Cadrul expoziţional este completat de colecţia de arme aflate în dotarea armatei române moderne la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, precum şi de o serie de uniforme militare româneşti din perioada 1916-2006.
         Putem să afirmăm ca la Piteşti, una dintre garnizoanele de referinţă încă de la făurirea armatei române moderne, tradiţiile militare sunt valorificate pe deplin,
       Zona Argeşului şi Muscelului sunt locurile de unde în 1877 plecau în avanposturile redutelor otomane Regimentul 4 Dorobanţi Argeş, Regimentul 2 Călăraşi, Batalionul 4 Vânători.
          Între militarii români căzuţi la datorie în primul război mondial la Rucăr, Dragoslavele, Câmpulung, Lereşti şi Mateiaş, sau la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz regăsim soldaţii şi ofiţerii Regimentelor 4, 28 si 68 Infanterie, Regimentului 6 Artilerie si Escadronului 3 Călăraşi din Piteşti, precum şi ostaşii Regimentului 1 Obuziere Curtea de Argeş sau Regimentului 30 Muscel.
         În al doilea război mondial, una din unităţile de elită ale Armatei Române, a fost Divizia 3 Infanterie din Piteşti, ce avea în compunere Regimentul 1 Vânători, Regimentul 4 Argeş, 6 Artilerie, 30 Muscel şi Regimentul 15 Obuziere Curtea de Argeş.
         În Cartea Eroilor Argeşeni, expusă în cadrul muzeului, sunt păstrate numele a peste 20.000 eroi argeşeni, din peste 100 localităţi de pe valea Argeşului, Târgului, Doamnei, Vâlsanului şi Topologului, căzuţi la datorie în războiul de independenţă, în campania din 1913 şi în cele două războaie mondiale.
        Generaţia actuală de militari, prin profesionalism, responsabilitate şi ataşament faţă de valorile noastre naţionale, duce mai departe aceste frumoase tradiţii militare, acest lucru fiind, de altfel, confirmat de către delegaţii militare străine, ale căror aprecieri sunt consemnate în Cartea de Onoare a unităţii.