• Ziua Unirii Principatelor Române

  Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Ceremonia militară s-a desfășurat în această dimineață, începând cu ora 10.00, la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (str. I.C. Brătianu, municipiul Pitești).

 • FLACĂRA CENTENARULUI UNIRII

  Marți, 23 ianuarie 2018, la Muzeul Golești , președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a aprins Flacăra Centenarului Marii Uniri. Astfel, sub egida “România de la Argeș ” în județul nostru au debutat manifestările dedicate aniversării a o sută de ani de la înfăptuirea momentului istoric al Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Centenarul Marii Uniri constituie pentru toți românii, dar în mod special pentru argeșeni, un moment de sărbătoare, dar și de cinstire a memoriei înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.

 • Ceremonia Depunerii Jurământului Militar cu soldații profesioniști, seria noiembrie 2017.

  JURĂMÂNTUL MILITAR - LEGĂMÂNTUL SACRU FAŢĂ DE ŢARĂ
  “Eu.... jur credinţă patriei mele, România.
  Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
  Jur să respect constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
  Aşa să-mi ajute Dumnezeu.”
  Depunerea Jurământului Militar este un moment unic, emoţionant pentru fiecare dintre noi, militarii. Sentimentele de mândrie, dar şi de asumare a unei mari responsabilităţi trăite în acele momente ne călăuzesc paşii în carieră şi ne revin în memorie atunci când ne este mai greu.

Patrimoniu

            Monumentul Tanchiştilor Români a fost ridicat în memoria eroilor tanchişti ai Diviziei 1 Blindată şi Regimentului 2 care de luptă, căzuţi la datorie în cel   de-al doilea război mondial şi inaugurat la 1 august 1996, la împlinirea a 75 de ani de la apariţia armei tancuri în Armata României.

          Descrierea monumentului: Ctitor/finanţator: contribuţia militarilor tanchişti; autor: lucrare plastică Iulian Coruţ şi proiect arhitectură arh. Dumitru Teţu. Elemente de construcţie: fundaţie şi monumentul în sine; materiale şi tehnici de construcţie: beton, placaj de marmură; componente artistice: forţa şi măreţia tancului, capacitatea acestuia de a se deplasa pe orice teren, în zone greu accesibile, cu baraje şi distrugeri; dârzenia, curajul şi tenacitatea tanchiştilor, spiritul de jertfă şi voinţa de a învinge; dimensiuni: h – 11 m, l – 6m, L – 8m.

               Inscripţii: Înscrisul „Onoare Tanchiştilor Români”, însemnul heraldic al M.Ap.N. şi crucea ortodoxă.

Monumentul se află amplasat la intrarea în incinta Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" Piteşti.